hotline post image

“בדלת האחורית” – בנייר עמדה חדש של המוקד לפליטים ולמהגרים מצטיירת תמונה כי אנו ניצבים בפני אפיק חדש של סחר בבני אדם

“זו לא בעיה למצוא מישהו שיעזור להגיע לישראל. מוצאים באינטרנט אלף תוצאות. הלכתי לחברה שהציעה לעזור לי תמורת 1,200$ . פחדתי שעובדים עלי כי העסק הזה משגשג. אנשים מבטיחים המון דברים וכלום לא קורה”.

החל משנת 2016 חלה עליה חדה במספר אזרחי אוקראינה וגיאורגיה אשר הגישו בקשות למקלט מדיני בישראל. איסוף נתונים שנערך על ידי המוקד לפליטים ומהגרים מראה כי בעליית מספר המהגרים ומבקשי המקלט ממדינות אלו מעורבים גורמים ישראלים ביניהם גם חברות כוח
אדם, המפיצים במדינות המוצא מידע שגוי בדבר האפשרות לעבוד באופן חוקי בישראל, גובים סכומים גבוהים כדמי תיווך ויתכן שאף מעורבים ברמות שונות במכירת מסמכים מזויפים. במקביל, בעקבות העומס שנוצר על יחידת הטיפול במבקשי המקלט של רשות האוכלוסין וההגירה בתל-אביב, הטיפול בבקשות המקלט אורך זמן רב 2. חרף התקופה הממושכת שבמהלכה נדרשת הרשות לתת שירותים לאוכלוסייה הולכת וגדלה, טרם נערכו השינויים הנדרשים. עובדה זו ודאי תורמת לשגשוג התופעה ולניצול מערכת המקלט בישראל 3 במטרה לעקוף את מנגנוני ההגירה המוסדרת והמכסות שהוקצבו לצורך העסקת מהגרים.

בנייר עמדה חדש של המוקד לפליטים ולמהגרים “בדלת האחורית” מצטיירת תמונה כי אנו ניצבים בפני אפיק חדש של סחר בבני אדם.

ניתן להסביר את העלייה החדה במספר מבקשי המקלט, מסורבי הכניסה והעצורים מאוקראינה וגיאורגיה במספר גורמים הקשורים אלו באלו: השינוי בתנאי הכניסה לישראל שכאמור התרחש כבר בשנת 2011, רשתות הגירה שהתבססו בישראל זה מכבר בשל הימצאות אוכלוסיות דוברות השפה שמקורן במדינות אלו, שינוי במגמות הסחר בנשים לצורך מתן שירותי מין, חוסר התפקוד של מערכת המקלט בישראל וזמן הטיפול הממושך בבקשות המקלט שאורך חודשים ארוכים ואף שנים, המצב הפוליטי והכלכלי במדינות המוצא – בעיקר באיזורי סכסוך – וכן גופים, ולפחות חלקם ישראלים, שמפרסמים בגלוי מידע מטעה ושגוי בעניין האפשרויות העומדות בפני אזרחי אוקראינה וגיאורגיה לקבל אישור עבודה בישראל וזאת על פי איסוף מידע ונתונים בסיסי שנערך על ידי נציגי המוקד.
למשל: “במרכז הארץ לאוקראינים, רוסים ומולדבים בעלי סטטוס פליט (הדף הכחול), מגורים ניתנים בחינם, הסעה לעבודה גם בחינם, שכר של 5500 ₪ ביד נקי, מי שמתעניין שיתקשר ל”וייבר” (המספר במקור), או למספר הישראלי (המספר במקור)” . או “עזרה בקבלת מעמד פליט בישראל. כמה קל ופשוט לעבור מאוקראינה לישראל?” ישנן מודעות דומות רבות שחלקן אף ממוענות ל”נשים יפות” ומרמזות על קשר לתעשיית המין .

לכתבה שפורסמה ב”המקום הכי חם בגיהנום

ראיונות שערכו נציגי המוקד עם אזרחי אוקראינה שנעצרו ונכלאו לקראת גירוש, מחזקים גם הם את המסקנה כי פרסום מודעות לגיוס עובדים שהתרחש עוד במדינת המוצא הוא אחד הגורמים לעליה רחבת ההיקף במספר המגיעים לארץ ממדינה זו. כך למשל: א’, אשר נעצר ונכלא לאחר שנתפס עם זימון לראיון מקלט, ככל הנראה – מזויף, סיפר למתנדב המוקד שפגש אותו במתקן שב”ס “גבעון” אשר ברמלה, כי חיפש באינטרנט באוקראינה אפשרויות לעבודה בחו”ל ומצא אתרים רבים שמציעים עבודה בישראל. הוא בחר באתר שנקרא – Tov Rabota V’Israeli ודרכו יצר קשר עם מתווכת. הוא העביר אליה מסמכים בדואר אלקטרוני ולדבריו, המתווכת הסבירה לו מה עליו לומר בכניסה לישראל, הנחתה אותו למחוק את כל ההתכתבויות שקשורות בהגעתו לכאן, התכתבויות עם הסוכנות ועם חברים, ולומר כי הגיע לישראל על מנת להתפלל להצלחת העסק שלו. אחרי שנכנס לארץ הוא התקשר למתווכת והיא אמרה שהיא לא מצליחה להשיג את ה”סוכן” שלו. בינתיים, הנחתה אותו, עליו לקנות חבילת “טיול תיירותי”. עם תום הטיול נפגש א’ עם ה”סוכן” אשר גבה ממנו תשלום נוסף, כ-$550 תמורת טיפול במסמכים. א’ נשלח ע”י הסוכנות ליחידת מבקשי המקלט ברחוב סלמה 53 בתל אביב. לאחר שהמתין יום שלם, קיבל תור למועד בו יוכל להגיש בקשת מקלט. כשהגיע להגיש את הבקשה במועד שנקבע בזימון, נאמר לו שהזימון מזויף והוא נעצר, נלקח למשמורת וככל הנראה גורש מהארץ .

עדויות אלה מבהירות שישנם גורמים פעילים אשר מכירים היטב את תחום ההגירה לישראל ומנצלים את מערכת המקלט האיטית על מנת לגייס עובדים ללא היתר “בדלת האחורית” ולגבות מהם תשלום על שירותים כמו הגשת בקשת מקלט, הסעה משדה התעופה, איתור דירה וכדומה, תוך מתן הבטחות שווא בדבר המעמד והתנאים להם יזכו בישראל. בפועל, מראיונות שערכו נציגי המוקד עם אזרחי אוקראינה המוחזקים במשמורת, עולה כי רבים כלל אינם מספיקים לעבוד בישראל טרם מעצרם וגירושם מהארץ. מתוך 25 מרואיינים, תשעה דיווחו כי לא עבדו כלל.

ביום 11 באוגוסט 2017 התקבלה פניה מארגון ההגירה הבינלאומי (IOM) שנשלחה למוקד וכן ולמתאמת הבין המשרדית למאבק בסחר בבני אדם במשרד המשפטים, גב’ דינה דומיניץ. בפניה הובא סיפורו של ו.פ., אזרח אוקראינה אשר זוהה כקורבן אחזקה בתנאי עבדות לאחר שגורש מישראל. ו.פ. גויס על ידי חברת כוח אדם אוקראינית והובטחה לו עבודה בישראל. הוא שילם 800 דולר עבור השירות וקיבל הדרכה כיצד עליו לנהוג בשדה התעופה. לאחר שעבר את ביקורת הגבולות, המתינו לו שני ישראלים ממוצא אוקראיני אשר לקחו אותו לדירה בה הם שיכנו אותו וכן סיפקו לו מסמכים שנתגלו מאוחר יותר כמזויפים. הם גבו ממנו 400 דולרים בנוסף על הסכום ששילם באוקראינה. מהדירה הוא נלקח למפעל בו עבד עם 15 אוקראינים נוספים בין 12 ל-15 שעות ביום והשתכר 600 דולר עבור החודש במהלכו עבד שם. לדבריו המפעל היה תחת שמירה כבדה ונאסר עליו לצאת ממנו. הוא נלקח מהמפעל לדירה בלבד והיה נתון לאיומים מצד המבריחים פן יסגירו אותו לשלטונות. ו.פ. נעצר וגורש מישראל לאחר ביקורת של הרשויות במפעל ולאחר שנתגלה כי המסמכים שניתנו לעובדים בו היו מזויפים.

המוקד לפליטים ולמהגרים קורא לרשות האוכלוסין וההגירה ולגורמי האכיפה לפעול באפיק הפלילי כנגד אותם גורמים שגורפים רווחים מהבאת עובדים “בדלת האחורית” תוך ניצול מערכת המקלט האיטית גם כך של מדינת ישראל. המוקד מוחה על הפגיעה בגישה למערכת המקלט ועומד על כך שבחינה יסודית של הבקשות היא מחובותיה של מדינת ישראל, גם כאשר עולה חשש כי מערכת המקלט מנוצלת לרעה.

לקריאה נוספת

x