hotline post image

מבט מגבול ארה”ב-מכסיקו

כתבה: אליזבט צורקוב

במסגרת ביקור בארה”ב, הזדמן לי לערוך סיור באזור הגבול בסן דייגו שמפריד בין ארה”ב לעיר המכסיקנית טיחואנה. סן דיאגו וטיחואנה היו בעבר גוש עירוני אחד, אך עם הקמת הגדר לאורך הגבול בהדרגה החל מ-1993, התנועה החופשית של מהגרים שנכנסו ללא היתר נפסקה באזור זה ועברה לאזורים מרוחקים יותר. לאחר פיגועי ה-11 בספטמבר ב-2001, ארה”ב הידקה עוד יותר את השליטה על גבולותיה וגדר שנייה הוצבה בין סן דייגו וטיחואנה. ב-2006, ממשל בוש החל לבנות גדרות באזורים נוספים ולהציב אמצעי מעקב מתקדמים, אך חלקים נרחבים מהגבול עדיין אינם מגודרים. באזורים אלו, שהם לרוב מדבריים וצחיחים במיוחד, ממשיכים לעבור מהגרים שנכנסים ללא היתר על מנת לעבוד בארה”ב. מדי שנה מתים מהגרים רבים בשל התנאים הקשים באזורים מדבריים אלו, ובייחוד בשל המחסור במי שתייה.

IMG_20150516_123522
בין שתי הגדרות שמפרידות את סן דייגו וטיחואנה

את הסיור לאורך הגבול ערך בישופ דרמוט רוג’רס, כומר פרנסיסקני שפועל במסגרת ארגון “מלאכי הגבול” (Border Angels). פעילי הארגון משאירים בקבוקי מים לאורך הנתיבים שדרכם מהגרים נכנסים לארה”ב באופן מסורתי. גם לאחר שהמהגרים חוצים את הגבול ואת המדבר, פטרולים ומחסומים של משמר הגבול האמריקני עלולים לעצרם במרחק של 100 מייל (160 ק”מ) מהגבול. במקרים נדירים (שמונה מאז 2010), אנשי משמר הגבול אף יורים במהגרים שלטענתם מאיימים על חייהם.

ממבקשי מקלט נחסכות התלאות של המעבר המסוכן דרך המדבר. לאורך גבול ארה”ב-מכסיקו ישנם 45 מעברים רשמיים בהם עוברים אנשים באופן חוקי. המעבר בו ביקרנו, סאן יסידרו בסן דייגו, הוא אחד ממעברי הגבול העמוסים ביותר בעולם. מדי יום, כ-50,000 רכבים ו-25,000 הולכי רגל חוצים את הגבול ממכסיקו לארה”ב. מבקשי מקלט יכולים לגשת למעברי הגבול הרשמיים ולהכריז כי הם מבקשים להיכנס לארה”ב בשל חשש לרדיפה במדינתם. כך עשו מספר מבקשי מקלט אריתראים שהצליחו לברוח מישראל בדרך לא דרך להגיע למכסיקו.

אנשי משמר הגבול מכניסים  את מבקשי המקלט לתחומי ארה”ב ומעבירים אותם למרכזי מעצר, שם הם עוברים “ראיון חשש אמין” (credible fear interview). את הראיון עורך סוכן של שירות האזרחות וההגירה של ארה”ב (USCIS). בראיון זה, הסוכן יברר האם ישנו סיכוי משמעותי שמבקש המקלט יוכל להוכיח שהוא זכאי למעמד פליט. סטנדרט זה הוא נמוך יותר מזה הדרוש בשימועים שעוסקים בבקשת המקלט וכתוצאה מכך, רוב מבקשי המקלט (80% במחצית הראשונה של 2014) צולחים שלב זה. אלו שלא עוברים את הראיון, יכולים לערער לבית משפט להגירה.

אלו שצולחים את ראיון החשש האמין לרוב נותרים במעצר ומחכים למועד הופעתם בבית משפט לענייני הגירה. שופט בבית משפט להגירה יכריע בבקשת המקלט שלהם, אך מבקש המקלט יכול לערער על החלטה זו לבית הדין לערעורים בענייני הגירה, ואף על החלטה זו ניתן לערער לבית משפט פדראלי לערעורים. בשנים האחרונות, מעל מחצית מבקשות המקלט המוגשות בארצות הברית זוכות לתשובה חיובית. בישראל, בהשוואה, אחוז ההכרה בפליטים עומד על 0.15%.

IMG_20150516_120252
גדר הגבול מגיעה לתוך האוקיינוס הפסיפי

מרבית הפליטים השוהים בתוך ארצות הברית לא הגיעו למעברי הגבול אלא יושבו בה מחדש. כך, בשנת 2013, 69,909 פליטים יושבו מחדש בארה”ב ו-25,199 קיבלו בה מעמד פליט לאחר הגעתם. הקבוצה הגדולה ביותר היא של אזרחי סין (45% בשנת 2014), אך גם אזרחי אריתריאה נמצאים בעשירייה הראשונה (2% עם אחוז הכרה של 90%). מדי שנה, ארה”ב קובעת מכסה של פליטים שנקלטים בה, בנוסף למבקשי המקלט שמגיעים למעברי הגבול או מבקשים מקלט לאחר שנכנסו לארה”ב באמצעות אשרה. המכסה הנוכחית עומדת על 70,000 פליטים בשנה. ברוב המכריע של המקרים, הפליטים המיושבים מחדש נקלטים ממדינות עולם שלישיות, שהן המדינות הקולטות מעל 80% מהפליטים ברחבי העולם.

לאחר שאדם מקבל מעמד פליט, הוא זכאי לעבוד, לקבל מסמך נסיעה אמריקני, לבקש להביא את משפחתו המיידית לארה”ב ולבקש סיוע כספי ודיור מהמדינה. כעבור שנה מקבלת מעמד פליט, האדם זכאי לבקש גרין קארד. כעבור חמש שנים מרגע קבלת מעמד פליט, האדם זכאי להגיש בקשה לאזרחות אמריקנית.

במהלך הביקור בארה”ב נכחתי גם בטקס קבלת אזרחות במיאמי של 100 אמריקנים חדשים. הטקס אמנם היה נדוש עם הצהרות נאמנות, נפנוף בדגלי ארה”ב ושירים פטריוטיים, אך היה בו גם יופי. במהלך הטקס, המנחים וגם סרטון מוקלט מראש של מזכירת המדינה לשעבר מדלין אולברייט, בעצמה פליטה מצ’כוסלובקיה, עודדו את האמריקנים החדשים להפוך לאזרחים מעורבים פוליטית ולהצביע. בטקס עצמו חולק למשתתפים הטופס הנחוץ שיש למלא על-מנת להירשם כמצביעים בארה”ב. היה זה חודשים ספורים לאחר שראש ממשלת ישראל הפחיד את הציבור בכך שאזרחים מממשים את זכותם להצביע. אי אפשר היה שלא להתרגש.

x