כליאת מהגרים ומבקשי מקלט: דוח מעקב לשנת 2022
דוח המעקב השנתי על כליאת מהגרים ומבקשי מקלט לשנת 2022 חושף:
עקב מחדלי רשות ההגירה, מבקשי מקלט נעצרו על אף שהגישו בקשות למקלט והיו זכאים לאשרה.
המוקד לפליטים ולמהגרים מפרסם זו השנה השמינית את דוח המעקב השנתי אודות כליאת מהגרים ומבקשי מקלט בישראל. הדו”ח, שסוקר את שנת 2022 חושף לפחות שני מקרים בהם מבקשי מקלט נעצרו אחרי שהגישו בקשות למקלט, ובמהלך תקופת ההמתנה לקליטת הבקשה ולזימון לקבלת אשרה ראשונה. מדובר באנשים שהיו זכאים לאשרה ושהו בישראל כחוק – ונעצרו רק בגלל פקק שנוצר ברשות ההגירה. מנתוני רשות האוכלוסין עולה כי בסוף 2022 נותרו כ-3000 בקשות למקלט שטרם נקלטו במערכת, ובדיון שנערך בכנסת בפברואר אמר ראש מנהל אכיפה וזרים ברשות ההגירה, יוסי אדלשטיין כי באותה העת ישנן כ-4000 בקשות שממתינות לקליטה. מכך עולה כי ההתנהלות המחדלית של הרשות רק מחריפה – ומותירה אנשים שפעלו כחוק ומבקשים מקלט מדיני בישראל, חשופים למעצר ואף לגירוש.
גם השנה הדוח חושף את אדישותם של דייני בית הדין לביקורת משמורת למצוקה הקשה של מהגרים מתמודדי נפש שמוחזקים במעצר מנהלי-הגירתי תקופות ממושכות ללא כל אופק. בחלק מהמקרים כאשר רשות ההגירה כלל לא מצליחה לזהות אותם ולדעת לאן היא רוצה לגרש אותם. כך היה במקרה של ס’, ששוחרר לאחר למעלה משלוש שנים במעצר, וכן במקרה של א’ ששוחרר לאחר כשנה במעצר. בשני המקרים דייני בית הדין פנו ללשכה לסיוע המשפטי בבקשה לייצוג העצורים רק בעקבות פניות המוקד לפליטים ולמהגרים, ובמקרה של א’, גם לאחר הפרסום בהארץ.
כמו כן הדוח חושף מספר מקרים בהם מהגרים שנעצרו ושיתפו פעולה עם הרחקתם – נאלצו להמתין חודשים מאחורי סורג ובריח בשל קשיים טכניים של רשות ההגירה שלא היו בשליטתם. כך היה במקרה של אזרח סין שהוחזק במעצר במשך שלושה חודשים, במהלכם הביע שוב ושוב את רצונו לשוב לארצו – אך זאת הייתה סגורה בשל הגבלות הקורונה. במקרה אחר, זוג מהגרים מהפיליפינים הוחזקו במעצר במשך שלושה חודשים, על אף שהביעו את נכונותם לשוב לארצם. במהלך תקופת המעצר נדבקה האישה בנגיף הקורונה בכלא גבעון.