פניית הארגונים לממשלה בעניין קביעת מדיניות אי-הרחקה ביחס לטיגרים אזרחי אתיופיה
באוגוסט 2021, פנינו לממשלה בבקשה לקבוע מדיניות אי-הרחקה ביחס לטיגרים אזרחי אתיופיה, נוכח החשש הקיים בעת זו לחייהם ולשלומם באתיופיה. כמו כן, ביקשנו להורות שבקשות מקלט המוגשות על-ידם, לרבות כאלה שנדחו בעבר ונדרשו לבחינה מחודשת נוכח שינוי הנסיבות, לא יידחו על הסף אלא ייבחנו בהתאם למציאות העדכנית. הפנייה הוגשה בשיתוף היא”ס והקליניקה לזכויות פליטים.
הלחימה בחבל טיגראי שבצפון אתיופיה, שהחלה בנובמבר 2020, מעמידה בסכנה ממשית לפגיעה בחיים, חירות ושלילת זכויות בסיסיות של אתיופים ממוצא טיגראי שמתגוררים בחבל טיגראי או מחוצה לו. לפי דיווחים שונים, הלחימה לוותה בהפרות חמורות של זכויות אדם ובהן פגיעה ללא הבחנה באוכלוסיה אזרחית; מעשי אונס ופגיעות אחרות בנשים; וביזה והרס רכוש ציבורי ופרטי. במקרים מסויימים הפגיעה בטיגרים על רקע זהותם האתנית היתה כה רחבה עד שהכוחות הפועלים הואשמו בניסיון לבצע ג’נוסייד.
לאור המצב הקשה בחבל הטיגראי, פנינו לשרת הפנים איילת שקד, לשר המשפטים גדעון סער ולשר החוץ יאיר לפיד, בבקשה לקבוע במהירות האפשרית מדיניות להגנה על טיגרים שנמצאים בישראל, ולהימנע מנקיטת אמצעי אכיפה ובכלל זה גירוש של אתיופים ממוצא טיגרי חזרה לאתיופיה. כמו כן, לאור הנסיבות החדשות, ביקשנו לבחון את בקשות למקלט מדיני שמוגשות על-ידם – בין אם הבקשה מוגשת לראשונה, ובין אם מדובר בבקשה חדשה שמוגשת נוכח שינוי המציאות הקיצוני.
בנובמבר האחרון קיבלנו מענה על בקשה זו מיוסי אדלשטיין, ראש מינהל אכיפה וזרים, ובו נכתב: “אזרחי אתיופיה ממוצא טיגרי אשר הגישו בקשה לפתיחת תיק המקלט שלהם בשל המצב השורר בחבל טיגריי יקבלו רישיון לפי סעיף 2א5 לחוק הכניסה לישראל עד לסיום הטיפול בפנייתם”.