בדוח ישראלית בנפש מתוארת בהרחבה התנהלות רשויות המדינה כלפי משפחות מהגרי העבודה בעשורים האחרונים, לצד מאמצי ארגוני זכויות האדם ועורכי דין פרטיים למניעת גירוש והסדרת מעמד הילדים. בדוח, שמפרסם המוקד לפליטים ולמהגרים, נסקר מעמדם החוקי של ילדי מהגרי עבודה בישראל, מפורט הרקע להיווצרות המצב שבו מצויים היום בישראל כמה מאות ילדי מהגרים שנולדו בישראל: הילדים לומדים בבתי ספר ישראליים ומעולם לא עזבו את מולדתם, ובכל זאת הם נעדרי מעמד חוקי במדינה. על פי חוק הכניסה לישראל היבש ועל פי מדיניות הממשלה, הם אמורים לעזוב את הארץ ברצון או בכפייה, עם הוריהם.
בדוח מפורטים מבצעי ה”עזיבה מרצון” למשפחות מהגרים בשנת 2003, החלטות הממשלה בשנים 2005, 2006 ו-2010 להסדרת מעמדם של כמה אלפי ילדי מהגרים והוריהם, הקמת בית הכלא הראשון לילדי מהגרים במרץ 2011, שבו נעצרו עם הוריהם תינוקות ופעוטות לקראת גירוש. כן מפורט השינוי במדיניות רשות ההגירה ומבצע המעצרים של תלמידי בית ספר בקיץ 2019 וההתעמרות במשפחות מאז.
בדוח מפורטים מאמציהם של ארגוני זכויות האדם ועורכי דין פרטיים, שרבים מהם התגייסו לסייע ללא תמורה למשפחות המהגרים שנעצרו. בהיעדר חקיקה מתאימה או החלטות ממשלה המסדירות את מעמדם של ילדי המהגרים, האפיק החוקי להסדרת מעמד הוא הגשת בקשה לוועדה הבינמשרדית לעניינים הומניטאריים. לעיתים הוועדה מאשרת בקשות הומניטאריות, כאשר מי מבני המשפחה הוא ישראלי. עם זאת, כאשר הבקשות מוגשות על ידי משפחות המורכבות ממהגרים בלבד, הוועדה דוחה את הבקשות בזו אחר זו, בטענה שלא הוצגו טעמים הומניטאריים מיוחדים דיים. עורכי דין מתנדבים שגייסנו למשימה השיגו תקדימים משפטיים המפורטים בדוח, ואלו מסייעים במחצית העשור האחרון למניעת גירושם של תלמידים “צברים”, שאינם מכירים ארץ אחרת.
מוצגים ומפורטים בדוח מקרים רבים בהם פקחי רשות האוכלוסין וההגירה מעוותים פרוטוקולים, מתעמרים במשפחות, מפרים את נוהלי הרשות ורומסים ברגל גסה הנחיות של משרד המשפטים ופסקי דין חלוטים.
אנו תקווה שדוח זה יסייע בגיוס הציבור הישראלי לקריאה להסדרת מעמד של ילדים ישראלים במולדתם, יסייע לעורכי דין המייצגים משפחות מהגרים במלאכתם הקשה, ואולי אף יגרום לרשות האוכלוסין וההגירה להתחיל לכבד את נהליה ואת חובותיה לחוק ולפסיקה.