hotline post image

דוח הכליאה השנתי חושף: ישראל ניסתה לגרש בהחזרה חמה והחזיקה במעצר משפחה עם שלושה ילדים

דוח המעקב השנתי של המוקד לפליטים ולמהגרים על כליאת מהגרים ומבקשי מקלט חושף: ישראל ניסתה לגרש בהחזרה חמה לירדן, והחזיקה במעצר משפחה סודאנית עם שלושה ילדים קטינים

 

המוקד לפליטים ולמהגרים מפרסם זו השנה התשיעית את דוח המעקב השנתי אודות כליאת מהגרים ומבקשי מקלט בישראל. הדו”ח, שסוקר את שנת 2023, חושף לראשונה את ניסיון ההחזרה החמה של קבוצת מבקשי מקלט מסודאן, שנכנסו לישראל דרך גבול ירדן. בין חברי הקבוצה הייתה גם משפחה עם שלושה ילדים, הקטן בהם תינוק בן חצי שנה. יומיים לאחר המעצר, נערך למשפחה דיון בבית הדין לביקורת משמורת – והדיין יואב בר-לב לא ציין בפרוטוקול הדיון את גילם של הילדים הקטינים, לא התייחס לשיקול טובת הילד ולבסוף קבע כי “לא מתקיימים טעמים הומניטריים לשחרור”. המוקד לפליטים ולמהגרים ייצג את המשפחה, והצליח להביא לשחרורם של הילדים יחד עם אמם לאחר כחודש במעצר. חודשיים לאחר מכן, הצליח המוקד להביא לשחרורו של אב המשפחה. האב הוחזק במעצר במשך שלושה חודשים, והאם והילדים הוחזקו במעצר במשך כחודש – למרות שכאזרחי סודאן הם זכאים להגנה בישראל, על אף שלא היה שום אופק להרחקתם, למרות שהאב והאם מילאו בקשות מקלט שעד היום לא הוכרעו על ידי רשות ההגירה, ולמרות שהיו איתם שלושה ילדים מתחת לגיל 5.

הדוח חושף גם כי רשות ההגירה גירשה לאריתריאה עצור מתמודד נפש, על אף שדיין בית הדין לביקורת משמורת, איתיאל גבעון, קבע כי “מצבו הנפשי דורש בירור”:

בדצמבר 2022 נעצר ק”ט, אזרח אריתריאה, בעת ש”הסתנן” חזרה לישראל לאחר שנצפה חוצה את הגבול לירדן.  הוא הובא בפני בית משפט השלום, שהאריך את מעצרו, ולאחר מכן הוחלט שלא להגיש נגדו כתב אישום, והוא הועבר למשמורת מנהלית. בשימוע שנערך לו בפני ממונה ביקורת גבולות, הוא אמר כי הוא מעוניין לשוב לאריתריאה. במקום לשחררו ממעצר ולאפשר ליחידה לעזיבה מרצון לסייע לו לשוב למדינתו מחוץ לכתלי בית הכלא – דיינת בית הדין לעררים, רחל שרם, פסקה על הותרתו במעצר מנהלי-הגירתי, זאת על אף שהוא לא הורשע בפלילים, ולא נשקפה ממנו שום מסוכנות.

ק”ט הוחזק במעצר במשך עוד חודש, ובפרוטוקול הדיון הבא שנערך בעניינו בבית הדין לביקורת משמורת, כתב הדיין איתיאל גבעון כי: “המוחזק מדבר לעצמו, מתווכח עם עצמו ומדבר גם ללא הקשר, מעלה חשש כי מצבו הנפשי דורש בירור“.

לדיון שנערך כחודש לאחר מכן ק”ט סירב להתייצב. למחרת הדיון פנה המוקד לפליטים ולמהגרים לראש בתי דין לפי חוק הכניסה לישראל ולראש מנהל אכיפה וזרים ברשות ההגירה בבקשה למנות לק”ט עו”ד מטעם הסיוע המשפטי, וזאת מאחר ולשכת הסיוע המשפטי מוסמכת לייצג מוחזקים במשמורת שאינם מסוגלים לייצג את עצמם. ימים ספורים לאחר מכן, נודע למוקד כי ק”ט הורחק לאריתריאה. אחרי חודשיים במשמורת מנהלית, מבלי שהתנהל נגדו הליך פלילי, על אף שהוא שהה בישראל כחוק, תחת הגנה זמנית, וחרף עדויות ברורות לקושי נפשי – ק”ט נשלח מתא המעצר למדינתו.

לקריאת הדוח המלא

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
x