“מלחמה לא להם”: דוח המוקד אודות סטודנטים טנזניים שנפגעו, נרצחו ושרדו את מתקפת חמאס ב-7.10
“יומיים לאחר הטבח, ביום שני 9 באוקטובר 2023, דריה (מאגרוסטדיס) התקשרה ואמרה לנו שצריך ללכת לרפת לטפל בפרות, כי החמאס פגע ברפת, הרסו גנרטורים והרגו פרות. חיילים באו לקחת אותנו מהדירה לרפת באותו יום שני בסביבות 11 בבוקר. שמענו אזעקות וקולות פיצוצים של יירוטים בזמן שעבדנו ברפת וזה היה מאוד מפחיד. בסוף העבודה החיילים החזירו אותנו לדירה בקיבוץ.”
זוהי עדותו של אחד משורדי הטבח מקיבוץ מפלסים, שיחד עם חברו לחדר, נלקח בליווי צבאי לחלוב את הפרות ברפת והוחזר לחדרו ליממה שלישית של מצור באיזור קרב, ממנו חולצו על ידי צה”ל באותם ימי קרב קשים כלל התושבים.
העדות מופיעה לצד עדויות מטרידות נוספות בדוח שמפרסם המוקד לפליטים ולמהגרים, דוח שמרכז לראשונה את סיפורם ועדויותיהם של סטודנטים לחקלאות, אזרחי טנזניה, שהגיעו לישראל לשנת השתלמות ועבודה חקלאית ביישובי עוטף עזה ושרדו את טבח 7 באוקטובר.
שהכאוס שאפיין את התנהלות הרשויות בטיפולן בכלל תושבי העוטף לא פסח עליהם. נדרשו כמה ימים עד שהחל פינויים של הסטודנטים מיישובי העוטף, וחלקם היו נצורים בדירתם שבאזורי הקרבות וההפגזות במשך לא פחות משבעה ימים עד שפונו למקום מבטחים.
בדוח מפורטים מאמצי המוקד להסדרת פיצויים לסטודנטים, מאמצים שטרם צלחו וכן נעשה מאמץ להנציח את זכרם של שני אזרחי טנזניה שנרצחו בטבח: ג’ושוע לוֹאִיטוּ מוֹלֵל וקלמנס פליקס מטנגה. גופתו של מולל עדיין מוחזקת בידי חמאס ברצועת עזה, בעוד משפחתו משוועת להביאו לקבורה במולדתו.