hotline post image

במהלך השנה החולפת זוהו בישראל 64 קורבנות סחר ועבדות; הידרדרות בטיפול הרשויות בסחר בנשים למטרות זנות

מתמונת המצב שפירסם המוקד לפליטים ולמהגרים לרגל חג הפסח עולה כי גם בשנת 2015 עבדות איננה זיכרון רחוק: במהלך השנה החולפת זוהו 64 קורבנות סחר ועבדות בישראל, וחלה נסיגה בטיפול הרשויות ביחס לסחר בנשים למטרות זנות

· 22 מזרח אירופאים הסובלים מחירשות נסחרו לישראל למטרת קיבוץ נדבות, 15 מהם גורשו לפני שזוהו – לאחר שהונו על ידי תאגיד פלילי, הקורבנות הוחזקו בארץ בתנאי עבדות כאשר הם נאלצו לעבוד 14-16 שעות ביום. 15 מהם נעצרו וגורשו על ידי רשות ההגירה שלא זיהתה כי לפניה מקרה של החזקה בתנאי עבדות, ולפני שהמוקד לפליטים ולמהגרים ידע על קיומם. גירושם של 7 קורבנות נוספים נמנע לאחר התערבות המוקד, כאשר בית הדין לביקורת משמורת הפנה אותם למשטרה ולמשרד המשפטים. לולא התערבות זו משרד הפנים היה ממשיך להתייחס לאנשים אלה כאל מהגרים לא חוקיים ומגרש אותם מיד.

· 11 נשים ממזרח אירופה נעצרו במועדון חשפנות וגורשו על ידי רשות ההגירה – הנשים גורשו מבלי ליידע את המשטרה ומשרד המשפטים ובטרם נתנה הזדמנות לברר באם הן ניצולות סחר למטרות זנות. לו היו נשים אלה מרואיינות על ידי הגופים המוסמכים ניתן היה ללמוד על התופעה, מאפייניה והיקפה וכמובן אף לסייע לנשים אלה, ככל שהיה בכך צורך.

· 42 מבקשי מקלט אריתראים ניצולי מחנות העינויים בסיני שנכלאו במתקני הכליאה “סהרונים” ו”חולות” זוהו על ידי המוקד כניצולי סחר שנחטפו, נמכרו לשוביהם והוחזקו בתנאי עבדות. 29 מהם היו כלואים למעלה משנתיים מבלי שזוהו על ידי הרשויות כקורבנות עבדות.

בשנת 2006 חוקקה מדינת ישראל חוק מקיף האוסר על הסחר בבני אדם על צורותיו השונות, וב- 2012 קודמה בדירוג דו”ח מחלקת המדינה האמריקאית למאבק בסחר בבני אדם והועלתה לדרגה מספר 1, הגבוהה מבין הדרגות.

“ניכר כי הצלחה זו גרמה לרשויות לנוח על זרי הדפנה”, אמרה רעות מיכאלי, מנכ”לית המוקד לפליטים ולמהגרים. “בחודשים האחרונים חלה נסיגה חמורה במחויבותה של המדינה להילחם בסחר בבני אדם וביכולתה לזהות תופעות ישנות וחדשות, לאתר ולטפל בקורבנות של עבירה חמורה זו. ישראל שינתה לפני מספר שנים את מדיניות האשרות ממזרח אירופה ואזרחי אוקראינה ומולדובה אינם זקוקים עוד לאשרת כניסה מראש לישראל. כיון שכך, נעשתה כניסתן של נשים לישראל דרך שדה התעופה קלה יותר, והמעקב אחר כניסתן של נשים נסחרות הפך קשה יותר. כמו כן, היות ולפי תפיסת הרשויות הסחר בנשים בישראל מוגר, הן ממעטות לעקוב אחר הנושא ולנטר אותו. התוצאה היא חשש להופעה מחודשת של התופעה במתכונת שונה מזו שהכרנו בעבר.”

x